Peppa@STEAM

Röviden a STEAM oktatásról

 A STEAM  (mozaikszó: Science - természettudományok, Technology - technológia, Engineering -mérnöki tudományok, Arts - művészetek és Mathematics - matematika)  oktatás célja, hogy a diákok játszva tanulhassák a természettudományi tárgyakat. Nem feltétlenül a matematika órán valósul meg, hanem olyan tanórákon, ahol fontos szerepet kap a kreativitás fejlesztése, a kommunikáció és együttműködés. A gyerekeknek mindig élményszerű, ha alkothatnak. Ha ez az élmény kapcsolódik másik tantárgyhoz, ahol például valamely természeti jelenséget figyelhetnek meg, vagy kisérletezhetnek anyagokkal és azok egymáshoz való viszonyával, sokkal mélyebb nyomot hagy a tanulókban. 

 

Mivel Peppa malac történetei igen sok témával foglalkoznak, a gyerekek többsége ismeri és szereti, így jó alapul szolgál egy STEAM projekt felépítésére. A gyerekeknek fejlődik az angol nyelvtudásuk és sok fogalommal bővülhet a világról alkotott képük. A nyelvezete tiszta, egyszerű: " It's a lovely sunny day. Peppa and her family are driving to the playground." A történetek érdekesek, és egy-egy epizód kb. 6 perces, tehát attól sem kell tartani, hogy túl sokat ülnek a gyerekek a képernyő előtt.

 

A Peppa@STEAM nemzetközi eTwinnig projekt tehát azzal a céllal jött létre, hogy a gyerekek felfedezzenek, kísérletezzenek, megfigyeljenek, kipróbáljanak, együtt alkossonak, miközben az angol nyelv a mindennapjaik fontos részévé válik. A projektben ciprusi, görög, portugál és szerbiai óvodások és iskolások vesznek részt, a projektnapló pedig itt követhető: Peppa@STEAM Twinspace

 

Kezdetek: Peppa malac családja és az első STEAM kihívás

 

A családtagok ismertetése és gyakorlása után papírbábokat készítettünk, és játékot játszottunk, aminek címe Pin the boots on Peppa. Ennél a játéknál a gyerekeknek bekötött szemmel kellett ráadni Peppára a csizmáit.

 

 

Quizlet szógyakorló

 

A szereplők angol neveinek gyakorlására készítettem egy Quizlet tanuló szettet. A képek (Flashcards) segítségével meghallgathatják és gyakorolhatják a szavak kiejtését, de akár az olvasást és írást is gyakorolhatják a Spell (írd le, amit hallasz), Match (találd me a kép és szöveg párokat) és Test lehetőségekkel. Az elsősökkel csak a képekkel (Flashcards) dolgozunk, mivel itt még az írás és olvasás nem követelmény angol nyelvből.

 

 

STEAM kihívás

 

Az első kihívást a gyerekek házi feladatként oldják meg a szülők segítségével. Ez azért is nagyon fontos, mivel az eTwinning projekteknél alapelv a szülők bevonása a munkába, különösen kisgyermekeknél, és a velük való minél jobb együttműködés kiépítése. A feladat abból áll, hogy a gyerekek kikísérletezik, hogy mennyi víz és föld vagy homok hozzáadásával készül a tökéletes állagú sársüti, amely nem folyékony (túl sok víz) és nem is mállik szét azonnal (túl sok föld). A sársütit díszíthetik is magvakkal, kavicsokkal, levéllel, stb. A másik része a feladatnak, hogy feljegyzést készítenek a kísérletükről a következő feladatlap segítségével.

 

 

A munkáikról fényképet készítenek, amit közösen megnézünk, megbeszélünk.

 

 

További házi feladat, hogy minden angol óra előtt egy Peppa epizódot megnézzenek a gyerekek angol nyelven. Ez a projekt egész idejére szól (szeptembertől júniusig), és a célja pedig, hogy az angol nyelv része legyen a gyerekek életének otthon is, ne csak az iskolában. Nagyon sok rész megtalálható angol nyelven a YouTube-on, az alábbiakban a saját válogatásom található. Itt tenném hozzá, hogy aki még nem töltötte le az Adblock böngészőkiegészítőt, az tegye meg minél hamarabb, mivel az Adblock lehetővé teszi, hogy egyéni vagy mások által összeállított szűrők alapján eltávolítsuk a reklámokat az egyes weboldalakról. A reklámelemek egyetlen kattintással a tiltólistára tehetők: ezeket a következőkben nem jeleníti már meg a böngésző. Ha az Adblock hozzáadása után nem jelenik meg ezen az oldalon a Quizlet szógyakorló felület, akkor kapcsolja ki az Adblockot erre az oldalra.

 

Peppa a világűrben

 

 

 

Peppa malac weboldala

 

Ezen az oldalon a gyerekek nézhetnek angol nyelvű epizódokat, játszhatnak játékokat, festhetnek és letölthetnek kifestős feladatlapokat: Peppa Pig website

Ha nem tudja a játékokat a Peppa Pig honlapján megnyitni:
A Peppa's Diving Game, a Space Game, a Pancake Game és a Peppa's Paintbox flash játékok, így ha nem működnek, akkor Flash-et kell telepítenie a számítógépére. Itt tölthető le a lejátszó:  Adobe Flash Player

Ha a flash játékok nem működnek a táblagépen vagy okostelefonon: a Peppa's Paintbox alkalmazás ingyen elérhető a Google Play Áruházban.

Ahhoz, hogy le tudja tölteni  a "Nyomtatás és színezés" lapokat és néhány tartalmat a Grown Ups 'Downloads' részben,  Adobe Acrobat Reader szükséges. Ez a program lehetővé teszi, hogy elolvassa és kinyomtassa a feladatlapokat ezen a weboldalon.  Az Adobe Acrobat Reader letölthető és telepíthető.

 

Fontos! A cél nem a meglévő képernyő előtt eltöltött idő (screen-time) növelése, tehát ne azon felül foglalkozzanak a tanulók Peppa malaccal, hanem azon belül tegyék azt.

 

Google Fordító

 

Ha valamit nem értenek valamely oldalon, mert például nem angol nyelvet tanultak az iskolában, a Google Fordító nagy segítség lehet.

 

 

Mi az a lapbook?


PREVIOUS

Kódolás kisgyermekkorban


NEXT
Back

Hi! I'm Natalia!

Welcome to NatiEnglish where you'll find fun and engaging learning activities and ideas to encourage young English language learners in the 21st Century.

SOCIAL