Kódolás kisgyermekkorban

Az eTwinnig portálon lehetőségük van a tanároknak, hogy fejlesszék készségeiket, kompetenciáikat és pedagógiai módszereiket. Oktatási eseményeken, eTwinning webináriumokon, szakmai továbbképzési műhelyeken vehetnek részt, ahol alkalmuk nyílik a tanulásra és aktuális kérdések megvitatására. De azt is megtehetik, hogy mint előadók, másokkal megosszák jól bevált gyakorlataikat. Ahol ennyi alkotó és kreatív ember dolgozik együtt, nagyon sok izgalmas ötlet, projekt születik. Belátást nyerünk más országok, kultúrák mindennapi iskolai életébe, megtudhatjuk mik a legfrissebb trendek, IKT ( információs és kommunikációs technológia rövidítése) eszközök, módszerek akár Spanyolországban, Finnországban vagy éppen Réunion szigetén.

 

A robotika és programozás nagyon gyakori témája vagy eszköze az eTwinning projekteknek. Több országban már az óvodában is része a különböző foglalkozásoknak. Sokat olvastam arról, hogyan lehet ennek a korosztálynak bevezetni, melyek a számukra legmegfelelőbb programozási környezetek. Azért tartom fontosnak egy programnyelv elsajátítását, mivel fejleszti a problémamegoldó képességet és az algoritmikus gondolkodást, a gyermek megtanulhat folyamatokban gondolkodni, tervezni, alkotni és olyan képességekre tehet szert, melyeket később az élet különböző területein hasznosíthat.

 

Kodable

 

A programozást a Kodable alkalmazással kezdtük, mert ezen keresztül könnyebben megérthető és gyakorolható, hogy a program lépésekből épül fel.  Az ingyenes verzió az első leckét tartalmazza, a Smeeborgot, ahol a gyerekek megismerkednek a lépésről-lépésre történő utasítások írásával, a ha / majd utasításokkal és a ciklusokkal. Ehhez hasonló alkalmazás a Lightbot.

 

ScratchJr

 

ScratchJr olyan bevezető programozási nyelv, amely lehetővé teszi, hogy a kisgyermekek (5-7 évesek) saját interaktív történeteket és játékokat készítsenek. A blokkokal a a karakterek mozoghatnak, ugorhatnak, táncolhatnak és énekelhetnek. A gyerekek módosíthatják a karaktereket a festékszerkesztőben, hozzáadhatják saját hangjukat, akár önmagukról is beilleszthetnek fényképeket. Ideális az óvodáskorú lányom számára. 

 

Mivel a ScratchJr alkalmazás csak tabletre és iPad-re tölthető, egy Android emulátort telepítettem a számítógépre. Több ingyenesen letölthő emulátor közül lehet választani, nekem a mEmu vált be legjobban.

 

 

 

A legtöbbet a festőablakot használja a lányom, az a kedvence de a mozgás és hangrögzítő blokkokkal is egyre bátrabban dolgozik.

 

 

 

A ScratchJr oldalán található mini projektekhez nemrég kezdtünk hozzá. A feladatok az egyszerűtől az összetettig vannak sorba rendezve és minden feladat útmutatója egyszerű és érthető.

 

 

 

 

 

 

 

Programozás számítógép nélkül

 

A ScratchJr blokkjait kinyomtattam és lamináltam, hogy számítógép nélkül is gyakoroljuk a programozást. Olyan, mint egy társasjáték, bármit beprogramozhatunk, amit éppen tanulunk vagy olvasunk. Megrajzolom a rácsot egy keményebb papírra, kiválasztjuk a történetet majd felragasztottuk a szereplőket és helyszíneket. Meghatározzuk a főszereplő kiinduló és végpontját, majd kezdődhet a történet programozása.

 

Saját történeteket is kitalálhatnak, ahol különféle helyszínekkel vagy akadályokkal tehetik izgalmasabbá a karakterek mozgását. A rácsot egy nagyméretű műanyag abroszon is meg lehet húzni, így könnyen használható, szállítható és tárolható. Valamint bármikor változtatható, ha nem rárajzolunk, hanem csak felragaszjuk ragasztószalaggal a történet kellékeit.

 

 

 

 

A blokkok innen letölthetők: 

 


 

 

 

Peppa@STEAM


PREVIOUS

Kódolás Scottie-val


NEXT
Back

Hi! I'm Natalia!

Welcome to NatiEnglish where you'll find fun and engaging learning activities and ideas to encourage young English language learners in the 21st Century.

SOCIAL

Powered by CouchCMS